iphone or samsung??

Monday, 9 February 2015


Image result for iphone 5s

Assalamualaikum..

hurm..sebenarnye aku dalam dilema la..bukan ape,tak tau la nak pakai hp ape sebenarnye..ngada tak? ok macam nie, aku bukanlah peminat or hantu gadget yang obses dengan bende alah nie..tapi  di sebabkan sekarang bende tu macam la dah jadi keperluan,aku pun teringin gak la pakai... first smartphone aku dapat Sonny Ericsson handphone kecik tu je..tu pun sebab abah nak bagi..katenye kesian tengok aku sorang je dalam adik beradik yang pakai hp biase-biase

lepas tu, bile dah de duit sikit, aku tuka kepada note 2..ok nie pun sebab terpengaruh tengok hp adik aku nampak macam best je..hehehe plus mase tu baru terbukak hati nak pakai hp screen besar gedabak..hahaha dulu aku nak hp sonny tu pun sebab screen die kecik plus aku tak suka touch screen..hehehe..aku beli same dengan asip...mase tu,aku ingat nak pakai s3 je sebab kecik je tapi die cakap note 2 more better..so disebabkan die pun 1st time nak pakai smartphone plus kitaorang memang nak hp same-same jenis,so ikut je la..hehehe (orang dah nak tolong tambah sikit,kita on je la kan)

ok, ble pakai tu pergh rase macam puas ati giler la..tapi satu je la yang aku tak suke sebab susah pegang..tapi bile pikir balik,screen besar kalo main tenet memang puas ati..lame-lame memang puas ati trus plus application die pun terbaik!!

tapi macam aku cakapla, aku pun bukan hantu gadget,even kua note 3 lepas tu (sekarang dah note 4), aku setia la pakai note 2 nie..bukan ape,sayang sangat la katekan..1st, sebab tu wet usaha aku meniaga detox hahaha, 2nd sebab beli sekali dengan tunang tersayang..hehehe so memang tak pikir ape da..asal dapat what app, fb, twitter ok dah bagi aku..paling best, aku banyak simpan resepi kat hp nie..ye la, kan ade s note..hehehe so berbaloi!!

tapi one day, encik tunang ade bagi hints nak iphone..die pun siap ade tunjuk la gambar screen iphone 5s yang bagi die sesuai untuk aku..(yela,konon tak nak besar gedabak)tapi yela, aku mane mampu kan..plus aku nie keje pun idok..hahaha..tapi dalam diam-diam tak sangke pulak encik tunangku dah beli iphone 5s untuk kitaorang (jangan tanya kenapa tak iphone 6 or 6plus,tak mampu oi!!)so die senyap-senyap letak kotak iphone tu kat beg mase kenduri adik die..lepas balik tu,memang terkejut gak la..(orang dah bagi,kita nak cakap apekan..hehehe)

mase tu baru la aku perasan kenapa tibe-tibe mintak emel,plus dapat emel dari apple..aku yg noob gi ngadu kat die ade orang gune emel aku..hahaha lepas tu baru tahu kenapa die susah payah ajar aku camne nak gune iphone..mase die ajar tu,die cakap die tukar dengan komputer (dia ade jual komputer,business dengan kawan kot,tu yang die cakaplah, bile aku tanya die ngelak)ok..so Alhamdulillah rezeki aku la kan..hikhik..nak jadikan citer,aku dan die takde mase je nak tukar sim kad, so amek mase lame gak la perap iphone 5s nie..

tapi after 3 days pakai iphone, baru ku sedar alahai macam leceh giler pakai iphone nie..dah rase tak seronok kat situ..ok aku memang tahu iphone tak boleh Bluetooth, tu memang aku tau..tapi aku dengar memang ramai suke iphone,sampai orang cakap kalau dah pakai iphone takkan nak android dah..so mula-mula tu mestilah teruja..nak jadikan cerita, bila tang nak letak lagu and transfer gambar hp lame ke dalam iphone..adoi kene ade itunes la pulak

ok,aku paham,bagi iphone user,bagi dorang ape masalah, just download je la itunes kat pc (kalau nak lagu free)..tak pun,beli je la kat itunes yang ade dalam iphone..tapi bagi aku yang biase guna andaroid, nak download lagu free aku tak payah nak susah-susahkan diri nak kene  tranfer dari pc bagai,just download je kat mane-mane free mp3. ye ramai cakap itu hp,yang ko nak letak lagu banyak-banyak watpekan, tapi yela, rugila kalau dah de,tapi tak gune..atleast mase nak tunggu orang or boring-boring bolehla dengar lagu

lepastu, nak transfer gambar pun satu hal,sume hal same je la,maksudnye kena transfer dari pc dulu baru letak kat iphome..tapi nie bukan semudah copy and paste sahaja,kene jugak tahu caranye..adoi..dah spoil mood lagi kat situ..hurm..ok..kalo android kita boleh wat lagu jadi ringtone kan? tapi sampai sekarang aku tak tau camne nak buat..ape yang aku tau, kalo nak tone,kene download kat itunes yang de dalam iphone tu..tapi masalahnye berbayar!!

lagi yang kecewakan aku, die taksde lampu alert macam samsung..kate la kalau ade misscall. mesej masuk,tapi kita tak sedar or dengar time tu,lampu led akan berkelip kan sampai kit bukak..tapi yang iphone nie,die ade led flash tapi kat bahagian belakang..tapi yang tak syoknye,die berkelip sekali mase mesej tu masuk je la..tu pun kalo screen unclock time tu..tu pun mujur kalo kita sedar or dengar,kalo kita tak tengok iphone tu, tahu-tahu dah banyak mesej masuk da..erm bagi aku,boley wat gadoh..hahahaha..nak taknak kene alert sendiri..maksudnye kau kene la rajin check hp kau tu..kalau sansung kan kalau kita tak dengar pun,lampu ade berkelip,so kita tau la ade mesej masuk ke,call ke apeke..siap boleh adjust color lagi..so tak lah tiap mase ko nak unlock and tengok hp tu..

ok..lagi satu perasan memang cepat panas..tapi tu aku tahu sebab de gak bace  review.. aku ingat aku je macam merungut leceh siket pakai iphone nie,rupenye tunang aku pun dah merungut..hahaha so kalo big boss dah merungut,tak lah diri nie rase bersalah tak hargai pemberian die kan..hahaha..entahlah..maybe orang ade pendapat and minat masing-masing..tapi bagi android user yang baru berjinak-jinak nak pakai brand apple nie, rase macam leceh and rase macam nak pakai je balik hp lame tu..tapi masalah siket sebab sekali lagi kena pegi tukar sim card (naseb free,tapi mase yang takde)

tapi tak dinafikan iphone laju siket and tak hang..tapi sepanjang aku pkai note 2, tak la selalu hang pun hp aku,plus memang takde lamgsung game..ala kalo sikit-sikit tu nak berkire ape la sangat kan?? tapi tu la,till now, aku dok tertanya samada nak jual iphone nie nanti and upgrade ke note 4 (muahehehe) or cari je keserasian dengan iphone nie?? almaklumlah, macam aku cakap, nie hadiah kot..aku tak pernah dapat hadiah semahal iphone nie..muahahe

                                            Image result for iphone 5s
 


Resepi Ayam Goreng Kunyit versi Syahira

Thursday, 29 January 2015

Entri lepas aku ade cakap,aku tak cukup bahan yang sayur tu, so aku masak bodoh je la (bahasa abah aku) kalo ade lebih bahan, boleh la nanti campur je.

Bahan-Bahan

3 @ 4 ketul ayam ( dipotong cube)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1labu bawang besar
4-7 cili padi (ikut suka korang...aku suka pedas,so aku lebihkan. Untuk cili padi,separuh aku tumbuk,separuh aku potong)
serbuk kunyit
garam
minyak masak
lada sulah@lada hitam (optional)

Cara-cara

1.Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit dan biarkan seketika
2.Tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk
3.Masukkan ayam dan goreng hingga masak..tak payah lame sangat nanti isi ayam tu keras pulak
4.Last sekali masukkan bawang besar,cili padi..aku taruk cili padi sebab cili merah takde, lagipun nak rase lagi pedas..kalo rase nak kuningkan lagi taruk serbuk kunyit sikit pastu rase la garam tu
5. Taburkan lada sulah atau lada hitam..kalo tak nak pun tak pa..tutup api dan selamat melantak!!!

Actually nak masak tak payah ikut resepi asal pun takpa..asal bahan asas ade..kan-kan... so selamat mencuba!!!

Ayam Goreng Kunyit

Assalamualaikum

Hari-hari celik mata bila duduk rumah nie mesti pikir nak makan apa?? nak masak apa?? alahai baru tau nie la delima mak-mak kot..yela dulu arwah makwan selalu tanya nak makan apa kat aku and cucu-cucu lain..masa tu aku akan cakap masak je la ape-ape asal yang aku makan..hahaha now baru aku paham kenapa mesti mak-mak or nenek kita tanya nak masak apa hari nie..

Puas dok pikir, search macam-macam nak masak apa, sebab kat rumah nie ade telur,ayam,kentang..nak masak sambal kentang dah boring sebab asyik wat tu je..nak wat ayam masak halia pun bosan..oh ye.. cakap pasal ayam halia, Asip si tunangku suka giler aku masak tu..dia cakap kalo dah kahwin nanti masak tu je pun takpa..erk?? iye ke nie? hahahaha kalau macam tu memang senangla aku..hahaha..Almaklumlah skil masak aku nie kalau ikut pangkat pengajian atas siket je dari PMR..hahaha teruk tak??

ok,back to story, bile dah search kat google (again,google lagi!!) aku terjumpa resepi ayam masak hijau..ouh..macam sodap jo...so aku pun semangatlah dok hafal bahan-bahan..hafal tau yela kalo asyik nak harapkan tengok handphone je, sampai bile nak tau? takkan nanti nak masak kat depan mak mentua nak google?? hahaha memang kene la kau..walaupun aku tau,ibu tak tau bakal menantu die nie merangkak-rangkak lagi bab-bab masak nie

dah hafal resepikan, so mari la kita ke dapur..sampai-sampai dapur bukak peti ais,cari-cari bahan sekali tengok serai takda!!! adoi la spoilnye la!!aku pun mengong,search resepi tapi tak tengok apa yang ada..so dengan hampanye, aku kuarkan je la ape bahan-bahan yang ade..so otak nie ligat la pikir ape nak masak berdasarkan dengan apa yang ada..tapi tiba-tiba dok terpikir ayam goreng kunyit sebab semalam mase makan dengan Asip nak order tu,tapi last-last order ayam black paper..hahaha jauhkan menyimpang?? so untuk sampaikan hajat nak makan semalam jom lah kita masak

Tapi-tapi alahai senah, sayur kacang panjang takde,kobis bunga pun takda..yang ada kobis je..hahaha so aku pun masak mana yang ada je la..ok nie la yang wat aku malas nak masak..sebab bahan-bahan masak akan complete ble weekend aje..tu pun ble pegi pasar n mama nak masak (alasan kan..sebenarnye kalo ko memang masak dari dulu mesti penuh je peti ais tu..hahahaha) kalau tak sebab nak kahwin,mesti aku malas lagi kan??

so, pe lagi, mainlah masak-masak kat dapur..

hasil main masak-masak orang nak kahwin..nampak tak masak untuk makan je?hahaha

ok..dah masak, ape lagi,kita ngap je la...hehehe..tolong jangan kutuk sebab nie je yang aku tau..tapi kalau makan dengan nasi panas sedap o,,sebenarnye dulu aku pernah masak sekali ayam goreng kunyit tapi tak ingat ikut resepi sapa...tapi mase tu tertumpah garam..hahaha paham-paham lah! naseb la kali nie just nice..memang sedap giler walaupun sayur takda n orang tengok pun macam tak selera..hahaha..


ok..nie aku kongsi resepi nye!! 


Blog contents © Syahira's story 2010. Blogger Theme by Nymphont.