Showing posts with label Ayam goren kunyit. Show all posts
Showing posts with label Ayam goren kunyit. Show all posts

Resepi Ayam Goreng Kunyit versi Syahira

Thursday, 29 January 2015

Entri lepas aku ade cakap,aku tak cukup bahan yang sayur tu, so aku masak bodoh je la (bahasa abah aku) kalo ade lebih bahan, boleh la nanti campur je.

Bahan-Bahan

3 @ 4 ketul ayam ( dipotong cube)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1labu bawang besar
4-7 cili padi (ikut suka korang...aku suka pedas,so aku lebihkan. Untuk cili padi,separuh aku tumbuk,separuh aku potong)
serbuk kunyit
garam
minyak masak
lada sulah@lada hitam (optional)

Cara-cara

1.Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit dan biarkan seketika
2.Tumis bawang putih dan cili padi yang ditumbuk
3.Masukkan ayam dan goreng hingga masak..tak payah lame sangat nanti isi ayam tu keras pulak
4.Last sekali masukkan bawang besar,cili padi..aku taruk cili padi sebab cili merah takde, lagipun nak rase lagi pedas..kalo rase nak kuningkan lagi taruk serbuk kunyit sikit pastu rase la garam tu
5. Taburkan lada sulah atau lada hitam..kalo tak nak pun tak pa..tutup api dan selamat melantak!!!

Actually nak masak tak payah ikut resepi asal pun takpa..asal bahan asas ade..kan-kan... so selamat mencuba!!!

Ayam Goreng Kunyit

Assalamualaikum

Hari-hari celik mata bila duduk rumah nie mesti pikir nak makan apa?? nak masak apa?? alahai baru tau nie la delima mak-mak kot..yela dulu arwah makwan selalu tanya nak makan apa kat aku and cucu-cucu lain..masa tu aku akan cakap masak je la ape-ape asal yang aku makan..hahaha now baru aku paham kenapa mesti mak-mak or nenek kita tanya nak masak apa hari nie..

Puas dok pikir, search macam-macam nak masak apa, sebab kat rumah nie ade telur,ayam,kentang..nak masak sambal kentang dah boring sebab asyik wat tu je..nak wat ayam masak halia pun bosan..oh ye.. cakap pasal ayam halia, Asip si tunangku suka giler aku masak tu..dia cakap kalo dah kahwin nanti masak tu je pun takpa..erk?? iye ke nie? hahahaha kalau macam tu memang senangla aku..hahaha..Almaklumlah skil masak aku nie kalau ikut pangkat pengajian atas siket je dari PMR..hahaha teruk tak??

ok,back to story, bile dah search kat google (again,google lagi!!) aku terjumpa resepi ayam masak hijau..ouh..macam sodap jo...so aku pun semangatlah dok hafal bahan-bahan..hafal tau yela kalo asyik nak harapkan tengok handphone je, sampai bile nak tau? takkan nanti nak masak kat depan mak mentua nak google?? hahaha memang kene la kau..walaupun aku tau,ibu tak tau bakal menantu die nie merangkak-rangkak lagi bab-bab masak nie

dah hafal resepikan, so mari la kita ke dapur..sampai-sampai dapur bukak peti ais,cari-cari bahan sekali tengok serai takda!!! adoi la spoilnye la!!aku pun mengong,search resepi tapi tak tengok apa yang ada..so dengan hampanye, aku kuarkan je la ape bahan-bahan yang ade..so otak nie ligat la pikir ape nak masak berdasarkan dengan apa yang ada..tapi tiba-tiba dok terpikir ayam goreng kunyit sebab semalam mase makan dengan Asip nak order tu,tapi last-last order ayam black paper..hahaha jauhkan menyimpang?? so untuk sampaikan hajat nak makan semalam jom lah kita masak

Tapi-tapi alahai senah, sayur kacang panjang takde,kobis bunga pun takda..yang ada kobis je..hahaha so aku pun masak mana yang ada je la..ok nie la yang wat aku malas nak masak..sebab bahan-bahan masak akan complete ble weekend aje..tu pun ble pegi pasar n mama nak masak (alasan kan..sebenarnye kalo ko memang masak dari dulu mesti penuh je peti ais tu..hahahaha) kalau tak sebab nak kahwin,mesti aku malas lagi kan??

so, pe lagi, mainlah masak-masak kat dapur..

hasil main masak-masak orang nak kahwin..nampak tak masak untuk makan je?hahaha

ok..dah masak, ape lagi,kita ngap je la...hehehe..tolong jangan kutuk sebab nie je yang aku tau..tapi kalau makan dengan nasi panas sedap o,,sebenarnye dulu aku pernah masak sekali ayam goreng kunyit tapi tak ingat ikut resepi sapa...tapi mase tu tertumpah garam..hahaha paham-paham lah! naseb la kali nie just nice..memang sedap giler walaupun sayur takda n orang tengok pun macam tak selera..hahaha..


ok..nie aku kongsi resepi nye!! 


Projek Kahwin: Doorgift

Wednesday, 28 January 2015

Assalamualaikum....

Ok..masa aku update blog nie, aku sebenarnya baru je habis beli doorgift untuk majlis bulan 5 nanti... Cakap pasal doorgift untuk majlis aku nanti,mama aku yang tetapkan apa yang nak kene bagi,so aku tak payah pening kepala pikir ape nak cari untuk bagi pada tetamu nanti... (nie mama sponsor..hehehe)

Cerita pasal doorgift, aku beli semuanya kat GM Klang je... Rancangan asal nak beli semua-semua tu kat Nilai, sebab ikut pengalaman and kata-kata orang situ murah TAPI..ada tapinya tau, tapinya kena pergi hari bekerja..kalo weekends harga akan naik gila-gila..Itu orang yang cakaplah..bukan aku..so nak tak nak kena tunggu mama and abah amek cuti..

Tapi, hasil dari pembacaan aku kat blog-blog b2b, ada yang kata kat GM pun murah..ok GM Plaza kat Kuala Lumpur tu aku pernah pergi dulu, tapi aku tak suka suasana situ..huhuhu..nak di bandingkan dengan Klang, aku lagi selesa sana walaupun agak jauh sikit..huhuhu (ngada-ngada di situ..hehehe)

 Pagi tadi, asip si tunangku call cakap dia kena kerja dekat-dekat GM Klang..(bukan dekat-dekat, memang dekat pun..hahaha,betul-betul depan GM Klang) so dia ajak aku ikut sekali..maka dengan pantas (tak pantas pun,lambat juga..huhuhu ampun ) aku bersiap. Actually before this, aku,mama, ibu and asip si tunang dah pergi GM Klang nie (survey-survey), so dah sampai terus pergi cari barang apa  yang nak beli.. Kebetulan sampai situ lunch hour, so asip si tunang suruh beli barang terus.. Nak pusing GM tu memang xlarat la plus kejap lagi si tunangku  pun nak kerja kan... So hasilnya....

amek kau..tak muat kete..nie alza nie..sampai terpaksa lipat seat penumpang tu...hahahaha
banyak tak? hahaha fuh..berpeluh gak la nak bile tengok harga..grrr... oh ye..kedai yang aku beli nie sebenarnye kedai dari nilai 3 gak..so kan da jimat masa di situ..hehehe..Nasib baik lah dapat tawar kaw-kaw dengan pekerja kat situ, kalo tak..haish la labu...

So far, Alhamdulillah hari nie dah settle semua barang-barang untuk doorgift...lepas nie tinggal nak susun masuk beg la..tapi rileks dulu, awal lagi..hahaha tunggu nantila... beli awal tak pe, sebab senang plus nak lari dari gst..hahaha :p

ok..sampai ketemu di lain post...see ya!!http://syahirapunyastory.blogspot.com/2015/01/projek-kahwin-doorgift.html
Blog contents © Syahira's story 2010. Blogger Theme by Nymphont.