Showing posts with label Iphone 5s vs Note 2. Show all posts
Showing posts with label Iphone 5s vs Note 2. Show all posts

iphone or samsung??

Monday, 9 February 2015


Image result for iphone 5s

Assalamualaikum..

hurm..sebenarnye aku dalam dilema la..bukan ape,tak tau la nak pakai hp ape sebenarnye..ngada tak? ok macam nie, aku bukanlah peminat or hantu gadget yang obses dengan bende alah nie..tapi  di sebabkan sekarang bende tu macam la dah jadi keperluan,aku pun teringin gak la pakai... first smartphone aku dapat Sonny Ericsson handphone kecik tu je..tu pun sebab abah nak bagi..katenye kesian tengok aku sorang je dalam adik beradik yang pakai hp biase-biase

lepas tu, bile dah de duit sikit, aku tuka kepada note 2..ok nie pun sebab terpengaruh tengok hp adik aku nampak macam best je..hehehe plus mase tu baru terbukak hati nak pakai hp screen besar gedabak..hahaha dulu aku nak hp sonny tu pun sebab screen die kecik plus aku tak suka touch screen..hehehe..aku beli same dengan asip...mase tu,aku ingat nak pakai s3 je sebab kecik je tapi die cakap note 2 more better..so disebabkan die pun 1st time nak pakai smartphone plus kitaorang memang nak hp same-same jenis,so ikut je la..hehehe (orang dah nak tolong tambah sikit,kita on je la kan)

ok, ble pakai tu pergh rase macam puas ati giler la..tapi satu je la yang aku tak suke sebab susah pegang..tapi bile pikir balik,screen besar kalo main tenet memang puas ati..lame-lame memang puas ati trus plus application die pun terbaik!!

tapi macam aku cakapla, aku pun bukan hantu gadget,even kua note 3 lepas tu (sekarang dah note 4), aku setia la pakai note 2 nie..bukan ape,sayang sangat la katekan..1st, sebab tu wet usaha aku meniaga detox hahaha, 2nd sebab beli sekali dengan tunang tersayang..hehehe so memang tak pikir ape da..asal dapat what app, fb, twitter ok dah bagi aku..paling best, aku banyak simpan resepi kat hp nie..ye la, kan ade s note..hehehe so berbaloi!!

tapi one day, encik tunang ade bagi hints nak iphone..die pun siap ade tunjuk la gambar screen iphone 5s yang bagi die sesuai untuk aku..(yela,konon tak nak besar gedabak)tapi yela, aku mane mampu kan..plus aku nie keje pun idok..hahaha..tapi dalam diam-diam tak sangke pulak encik tunangku dah beli iphone 5s untuk kitaorang (jangan tanya kenapa tak iphone 6 or 6plus,tak mampu oi!!)so die senyap-senyap letak kotak iphone tu kat beg mase kenduri adik die..lepas balik tu,memang terkejut gak la..(orang dah bagi,kita nak cakap apekan..hehehe)

mase tu baru la aku perasan kenapa tibe-tibe mintak emel,plus dapat emel dari apple..aku yg noob gi ngadu kat die ade orang gune emel aku..hahaha lepas tu baru tahu kenapa die susah payah ajar aku camne nak gune iphone..mase die ajar tu,die cakap die tukar dengan komputer (dia ade jual komputer,business dengan kawan kot,tu yang die cakaplah, bile aku tanya die ngelak)ok..so Alhamdulillah rezeki aku la kan..hikhik..nak jadikan citer,aku dan die takde mase je nak tukar sim kad, so amek mase lame gak la perap iphone 5s nie..

tapi after 3 days pakai iphone, baru ku sedar alahai macam leceh giler pakai iphone nie..dah rase tak seronok kat situ..ok aku memang tahu iphone tak boleh Bluetooth, tu memang aku tau..tapi aku dengar memang ramai suke iphone,sampai orang cakap kalau dah pakai iphone takkan nak android dah..so mula-mula tu mestilah teruja..nak jadikan cerita, bila tang nak letak lagu and transfer gambar hp lame ke dalam iphone..adoi kene ade itunes la pulak

ok,aku paham,bagi iphone user,bagi dorang ape masalah, just download je la itunes kat pc (kalau nak lagu free)..tak pun,beli je la kat itunes yang ade dalam iphone..tapi bagi aku yang biase guna andaroid, nak download lagu free aku tak payah nak susah-susahkan diri nak kene  tranfer dari pc bagai,just download je kat mane-mane free mp3. ye ramai cakap itu hp,yang ko nak letak lagu banyak-banyak watpekan, tapi yela, rugila kalau dah de,tapi tak gune..atleast mase nak tunggu orang or boring-boring bolehla dengar lagu

lepastu, nak transfer gambar pun satu hal,sume hal same je la,maksudnye kena transfer dari pc dulu baru letak kat iphome..tapi nie bukan semudah copy and paste sahaja,kene jugak tahu caranye..adoi..dah spoil mood lagi kat situ..hurm..ok..kalo android kita boleh wat lagu jadi ringtone kan? tapi sampai sekarang aku tak tau camne nak buat..ape yang aku tau, kalo nak tone,kene download kat itunes yang de dalam iphone tu..tapi masalahnye berbayar!!

lagi yang kecewakan aku, die taksde lampu alert macam samsung..kate la kalau ade misscall. mesej masuk,tapi kita tak sedar or dengar time tu,lampu led akan berkelip kan sampai kit bukak..tapi yang iphone nie,die ade led flash tapi kat bahagian belakang..tapi yang tak syoknye,die berkelip sekali mase mesej tu masuk je la..tu pun kalo screen unclock time tu..tu pun mujur kalo kita sedar or dengar,kalo kita tak tengok iphone tu, tahu-tahu dah banyak mesej masuk da..erm bagi aku,boley wat gadoh..hahahaha..nak taknak kene alert sendiri..maksudnye kau kene la rajin check hp kau tu..kalau sansung kan kalau kita tak dengar pun,lampu ade berkelip,so kita tau la ade mesej masuk ke,call ke apeke..siap boleh adjust color lagi..so tak lah tiap mase ko nak unlock and tengok hp tu..

ok..lagi satu perasan memang cepat panas..tapi tu aku tahu sebab de gak bace  review.. aku ingat aku je macam merungut leceh siket pakai iphone nie,rupenye tunang aku pun dah merungut..hahaha so kalo big boss dah merungut,tak lah diri nie rase bersalah tak hargai pemberian die kan..hahaha..entahlah..maybe orang ade pendapat and minat masing-masing..tapi bagi android user yang baru berjinak-jinak nak pakai brand apple nie, rase macam leceh and rase macam nak pakai je balik hp lame tu..tapi masalah siket sebab sekali lagi kena pegi tukar sim card (naseb free,tapi mase yang takde)

tapi tak dinafikan iphone laju siket and tak hang..tapi sepanjang aku pkai note 2, tak la selalu hang pun hp aku,plus memang takde lamgsung game..ala kalo sikit-sikit tu nak berkire ape la sangat kan?? tapi tu la,till now, aku dok tertanya samada nak jual iphone nie nanti and upgrade ke note 4 (muahehehe) or cari je keserasian dengan iphone nie?? almaklumlah, macam aku cakap, nie hadiah kot..aku tak pernah dapat hadiah semahal iphone nie..muahahe

                                            Image result for iphone 5s
 


Blog contents © Syahira's story 2010. Blogger Theme by Nymphont.